Broadway heeft het helemaal begrepen

Visitekaartje Broadway TexelDe pinksterdagen brachten pianist Martijn Smits en ik door op Broadway, het illustere en reeds legendarische huiskamerfestival in Den Hoorn, op Texel. Op vrijdag mochten we naar voorstellingen kijken van onze collega-artiesten, maar zaterdag en zondag moesten we zelf aan de zandbak. Op beide avonden speelden we 4 x een programma van 30 minuten. Wij kozen ervoor om twee verschillende programma’s voor het voetlicht te brengen: het ene programma vooral gericht op schoonheid, vervoering en ontroering, het andere vooral gericht op amusement door liedjes, grappen, en interactie met de zaal.
Het resultaat was dat de ene helft van ons publiek (acht keer een uitverkocht huis) een totaal andere ervaring had gehad dan de andere helft. We brachten stoere eilanders in tranen, en lieten een ander publiek lachend het pand verlaten. Maar wat ze gemeen hadden was warm enthousiasme. De man op leeftijd die naar me toe kwam om te verklaren dat hij het “godsgruwelijk mooi” had gevonden. De vrouw die bij iedere volgende ontmoeting bleef benadrukken hoe ge-wel-dig ze ons had gevonden. Wij ontmoetten haar nog een keer of vijf, zes 🙂

Broadway is met stip het leukste en best georganiseerde festival in zijn soort. Na afloop van de voorstellingen, verspreid over vele locaties, treffen artiesten en eilanders elkaar in Theater Klif 12 bij de Nachtband, waarvan de geniale muzikanten elk gewenst nummer kunnen begeleiden. Daar wordt dan ook grif gebruik van gemaakt, zowel door artiesten die er nog geen genoeg van hebben, als door eilanders en andere bezoekers die hun kans schoon zien om ook eens te stralen. En stralen deden ze! Verrassend veel kwaliteit kwam er voor het voetlicht, echte Texel’s got Talent-momentjes. Ik ben heel blij dat ook wij ons steentje aan de feestvreugde mochten bijdragen, en zoals de foto laat zien: wij hebben met deze acht voorstellingen echt ons visitekaartje afgegeven op Texel!