Mattheus Liefde, speellijst

wat is Mattheus Liefde?

Mattheus Liefde is een muzikale voorstelling van zandtekenares Gerrie Hondius, met zangeres Mylou Frencken en de topviolisten Suzanne Groot en Maria Eldering.

Vier talenten bundelen hun krachten en onderzoeken Johann Sebastian Bachs Matthäus Passion met hun eigen creativiteit: zandtekenares/schrijfster Gerrie Hondius en tekstdichter/zangeres Mylou Frencken werken samen met violisten Suzanne Groot en Maria Eldering aan hun eigen opgefriste versie van vijf kwartier zang, vioolmuziek, vertellingen en zandtekeningen, – en dat alles met nieuw Nederlands tekstmateriaal.

Mattheus Liefde is een caleidoscopische voorstelling geworden waarin niet alleen het oorspronkelijke lijdensverhaal van Jezus wordt verteld, maar ook dat van allerlei Jezussen en Judassen uit de geschiedenis.

De liefde voor Bachs muziek is hierbij een blijvende inspiratie, maar pas op: niets blijft heilig.

Een jaar geleden beperkte deze productie zich tot een aantal huiskamers, waarin wij nochtans velen konden verwarmen en ontroeren. Dit jaar werken wij hard aan de officiële première. Met de medewerking van zangleraar Ronald Klekamp en regisseur Pieter Tiddens kunt u rekenen op de verbeterde versie 2020.

beperkt plaats!

onze complete speellijst voor 2020:

14 en 15 maart 2020: West-End Theater, West-Terschelling
voor kaarten, klik HIER.

28 maart 2020: Het Kerkhuys, Spanbroek
voor kaarten, klik HIER.

9 april 2020: De Philharmonie, Haarlem (première)
voor kaarten, klik HIER.

Goede Vrijdag 10 april 2020: Betty Asfalt Complex
voor kaarten, klik HIER.

boek Mattheus Liefde voor 2021

het mooie van de Mattheus is: hij komt ieder jaar weer terug. Maar de tijd vliegt, en de ‘gewone’ Mattheussen vliegen ons om de oren. Wilt u deze bijzondere verfrissende versie volgend jaar in uw theater? Neem dan nu contact op met Bureau van Dam.
Suzanne Groot, Mylou Frencken, Gerrie Hondius, Maria Eldering

Nu te boeken: Fay Lovsky met zandtekenares Gerrie Hondius

Al tijdens de eerste repetitie was het helder, zegt Gerrie: ‘dit klopt, dit willen we vaker gaan doen met elkaar’. Bij de première in het Concertgebouw Amsterdam wordt dat bevestigd door het publiek, dat na de voorstelling aan Fay en Gerrie gaat uitleggen waarom zij echt samen op een podium horen, en hoe vanzelfsprekend zij elkaar aanvullen: allebei multitalenten, allebei makers van mooie dingen, allebei een cartooneske inslag. Het concert wordt beloond met een staande ovatie, die nog eens wordt herhaald na de toegift.

Fay Lovsky is een muzikaal instituut op zichzelf: een enorme staat van dienst, een helder, flexibel stemgeluid, mooie teksten met eigenheid en humor, en ze bespeelt tenminste 18 instrumenten. In dit concert zijn dat vooral de gitaar en de theremin, maar daar maakte Fay een orkestband bij waarop ze alle éxtra instrumenten ook zelf inspeelde. Lovsky verwierf bekendheid met haar kersthit Christmas was a friend of mine (1981), won een Gouden Harp (2000), speelde in diverse theaterproducties en werkte ondermeer samen met Bram Vermeulen en Henny Vrienten.
Gerrie Hondius zag Fay Lovsky voor het eerst tijdens een CJP-concert in de sporthal van Oost-Souburg (1983), en is sindsdien een fan van haar werk gebleven.
Ze onmoetten elkaar voor het eerst in 2009, toen zij beiden deelnamen aan het radioprogramma Cappuccino, waarin Hondius werd geïnterviewd over haar stripboek Ik ben God, en Lovsky met haar band de livemuziek verzorgde. Na het interview kwam Fay naar Gerrie toe, om te vertellen ‘dat ze een fan was van haar werk’. Het leek wel de omgekeerde wereld.

Het concert van Fay Lovsky en Gerrie Hondius is nu via deze website te boeken. Voor meer informatie, ga naar de contactpagina.

PHOTO-2018-06-02-01-40-48

Met Fay Lovsky in het Concertgebouw!

Op vrijdag 1 juni 2018 geef ik een bijzonder luister- en kijkconcert samen met muzikale én tekstuele alleskunner Fay Lovsky. Zij zingt en speelt haar multi-instrumentale liedjes, en ik begeleid haar met getekende verhaaltjes van zand. U krijgt de muziek dus compleet met levende videoclips.

Het laat zich niet gemakkelijk uitleggen hoe geweldig leuk dat alles is, niet alleen voor ons zelf, maar ook voor het publiek… Dus wees erbij en beleef het mee! Er zijn nog kaarten, te bestellen via

https://www.concertgebouw.nl/nl/page/33763#3ed1663ba16cbcf015b8bd9fdcd72fb955766783

Graag tot 1 juni!

 

Hoogtepunt: Frencken en Hondius

Zand doet het goed op eilanden. Nadat onze voorstelling Varenka werd gebombardeerd tot de publiekslieveling van Oerol 2017 op Terschelling, kopt nu het NRC dat de voorstelling Aanwaaien van Mylou Frencken en ondergetekende het hoogtepunt is van het festival Broadway op Texel. Wat een bofkonten zijn we toch! Of anders gezegd: Wat zijn we geweldig. Zie het hele artikel via de link:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/19/texel-viert-pinksteren-met-cabaret-zijn-hier-veel-verwarde-mannen-a1603571

U gaat daar in de toekomst vast nog meer over vernemen!

Wedstrijdje!

Ik houd mijn vorige leven als cabaretière graag geheim. Maar het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan: morgenavond 21 april 2018 om 20.15 uur speel ik in de Theatergarage in Venlo, als gast tijdens een zogeheten WEDSTRIJDJE. De vaste deelnemers zijn niemand minder dan Johan Hoogeboom en Dorine Wiersma en uw presentator is Jan J.Pieterse. Wij worden associatief op elkaar losgelaten, met als wapens de piano, de gitaar, de zandlichtbak en het Nederlandse Lied. Komt dat zien, het wordt adembenemend.

Ode aan Johannes Vermeer

In het zandconcert The Works (2016) zandtekende ik live in het theater een aantal meesterwerken uit de beeldende kunst na,  terwijl concertpianist Martijn Smits er passende muziek bij ten gehore bracht. Bij deze ode aan Johannes Vermeer (1632 – 1675) is dat een stuk van Jan Pieterszoon Sweelinck (1561 – 1621): Vermeer zou deze muziek daadwerkelijk gehoord kunnen hebben.

openbaar concert in Amsterdam, 5 november a.s.

Lieve Vrienden van Hondiusland, binnenkort bent u in de gelegenheid om een prachtig concert bij te wonen waaraan ik graag mijn medewerking verleen. Trio Martinot voert schitterende muziek schitterend uit, en ik zal aan een aantal stukken mijn zandtekenwerk toevoegen. Kaarten zijn verkrijgbaar via onderstaande link. Meteen doen!
http://splendoramsterdam.com/2017/11/05/

 

Opium Radio 4 live op Oerol, met Andrea van Pol

Lieve mensen,

graag nodig ik jullie uit om de live uitzending vanaf Oerol te beluisteren, gepresenteerd door de onvolprezen Andrea van Pol. Door het hele programma heen geven de Haarlemsche Viooldiva’s acte de présence met mooie Russische vioolcomposities uit onze productie Varenka (gearrangeerd voor twee violen door viooldiva Maria Eldering).

Om gericht te zoeken: er is een interview met de diva’s, gevolgd door muziek van 01:44 – 06:20, een interview met ondergetekende en de diva’s van 54:20 tot 1:01:20, en we zingen aansluitend tot 1:05:19 met zijn vieren (Suzanne Groot, Maria Eldering, Irina Filtzer en ik) het Russische lied uit de voorstelling. U hoort de Viooldiva’s Shostakovich spelen van 1:16:05 tot 1:20:40, en tenslotte begeleiden zij ook nog de dagsluiting door Laura van Dolron, met De Nieuwe Wereld van Dvorak. Veel luisterplezier!

http://www.radio4.nl/opiumop4/uitzendingen/2017-06-15

Gerrie Hondius

Daar zijn we dan!

Het volledige productieteam van Varenka, op naar Terschelling, Oerol 2017.
Van links naar rechts: Maria Eldering, Irina Filtzer, Gerrie Hondius, Aart Kramer en Suzanne Groot.
Sinds de eerste repetitie een mooie, elkaar versterkende eenheid.

Gerrie Hondius met Aart, Irina, Suzanne en Maria. Varenka, Oerol 2017

Gerrie Hondius met Aart, Irina, Suzanne en Maria. Varenka, Oerol 2017

Foto : Paula Zuidhof

Première van Varenka op Oerol, Terschelling

Gerrie Hondius en haar Verheffers-Varenka-publiciteitsfoto LORESOp vrijdag 9 juni 2017 beleeft de uitgebreide theaterversie van het Russische sprookje Varenka haar première tijdens Oerol op Terschelling. Voor deze voorstelling bewerkte ik het verhaal, dat ik zowel ga vertellen als zandtekenen. De voorstelling speelt in het intieme Westend-Theater, eigenlijk een filmtheatertje in Tuschinski-sfeer, en wordt omlijst door een visueel veranderend decor, ontworpen en gemaakt door Aart Kramer en Irina Filtzer. Zij maakten voor Oerol al eerder een audio-visueel sprookje, met veel succes. Helemaal schitterend wordt de voorstelling door de speciaal voor Varenka gearrangeerde Russische vioolcomposities van ondermeer Shostakovitch, Stravinsky en Rachmaninov, gespeeld door Suzanne Groot en Maria Eldering, in Haarlem wereldberoemd als de Haarlemse Viooldiva’s.

De kaartverkoop is al begonnen! Lees hieronder meer.

Locatie, speeltijden, kaartverkoop en zelfverkoop

WAAR: Westend Theater, raadhuisstraat 2, West-Terschelling

WANNEER: Van 9 – 18 juni 2017, driemaal daags (m.u.v. 14 juni)

HOE LAAT: Om 16.00, 18.00 en 20.00 uur

KAARTVERKOOP: Klik op deze LINK en kies uit de alfabet-balk de G van Gerrie. Ook voor meer informatie.

ZELFVERKOOP: Nog vóór ik de moeite nam om dit nieuwsbericht op te stellen kregen de media er al lucht van: hier gebeurt iets moois, dit wil je zien. Waar kunt u ons aantreffen, behalve in het theater?

1. In de meest recente HAARLEMse stadsglossy, interview met Gerrie Hondius
2. Op radio 5, maandag 29 mei a.s., kort interview met Bert Kranenbarg
3. In het Haarlems Dagblad van 7 juni a.s., rubriek Heilig Vuur, interview met Suzanne Groot en Maria Eldering
4. In de Talkshow van George en Eran op de Westerkeyn, Terschelling. Vrijdag 9 juni, van 10.30 – 12.00 uur
5. In Opium Radio, live vanuit café De Rustende Jager, Formerum, Terschelling. Muziek van Suzanne en Maria, interview met Gerrie. Dinsdag 13 juni, van 22.30 – 00.00 uur

Het kan nog 1x! Verzeker u van een plek voor EENDENSOEP.

Nog 1x in Haarlem te zien op ZATERDAG 26 NOVEMBER a.s.!

In het Rosenstock Huessyhuis
Hagestraat 10
Haarlem

aanvang 20.30 uur
entree 15 euro

Eendensoep is het laatste zandconcert in een reeks van drie. We spelen de volwassen versie, dus denk goed na of je je kinderen eraan wilt blootstellen.

Reserveren is aanbevolen, en kan door te mailen naar info@debrugmakers.nl (Karin Snoep en Fredie Kuiper). Tot ziens op zaterdag 26 november!

Meer informatie over de voorstelling kijk op www.eendensoep.nl

—————————————-

De extra lange Stripdagen Haarlem staan op het punt in volle hevigheid uit te barsten. Her en der bubbelen al borrels, openingen, presentaties en lanceringen.

Wij van De Zandconcerten werken ons knetterhard toe naar de première van onze voorstelling EENDENSOEP, speciaal gemaakt voor de Stripdagen. Waar andere artiesten lekker een half jaartje de tijd nemen om te try-outen, slaan wij die fase over: we gaan meteen over tot het knallen. Want dat moet. Wat nu nog in de grondverf staat, gaat volgende week glanzen en schitteren, en wij gaan optreden, musiceren en zandtekenen like there’s no tomorrow. Want je weet het maar nooit. Misschien blijft het wel bij deze ene keer.

Op zondagmiddag 5 juni spelen we EENDENSOEP – DE FAMILIEVOORSTELLING  in de Philharmonie, om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur.
Kaarten bestellen voor zondag in De Philharmonie doe je het snelst via onderstaande link:

https://www.theater-haarlem.nl/programma/8925?gclid=CPfvkdT-6MwCFYEy0wodiqALFw

Op woensdagavond 8 juni spelen we een aangepaste, of nou ja, eigenlijk een compleet andere versie van EENDENSOEP, namelijk de ongecensureerde expliciete ADULT VERSION.  Deze voorstelling spelen we maar 1 keer, in de Bovenzaal van De Toneelschuur om 20.30 uur. Vandaar misschien dat deze voorstelling ook hard loopt. Maar het kan nog! Er zijn nog kaarten, dus bestel ze direct.

Kaarten bestellen voor woensdag in De Toneelschuur doe je het snelst via onderstaande link:

http://www.toneelschuur.nl/extra-theater/eendensoep-adult-version

Na afloop van iedere voorstelling worden er stripboekjes met het oorspronkelijke Eendensoep-verhaal verkocht.
Wees er bij en word blij!

Tot dan,

Gerrie

 

Eenmalig: Eendensoep, Adults Only

Lieve gasten,

afgelopen zondag speelden we onze ‘brave’ versie van Eendensoep voor lieve ouders met lieve kinderen. Ze hebben gelachen, ze waren ontroerd, ze gaven ons een staande ovatie, ze kwamen onze handen schudden om ons te bedanken en complimenten te maken. Het was hartverwarmend.
Maar nu is het tijd voor iets heel anders! Morgenavond, woensdag 8 juni, spelen we in de Toneelschuur in Haarlem de ongecensureerde expliciete Eendensoep voor volwassenen. Adults Only dus, en let op: we spelen deze versie maar 1 keer! Maak dus nu een last minute beslissing, en bestel de laatste kaarten via onderstaande link:

http://www.toneelschuur.nl/extra-theater/eendensoep-adult-version

Het wordt pikant, het wordt schokkend, het gaat schuren en bijten, maar u zult gelouterd de zaal verlaten. Neem al uw volwassen vrienden mee.
Wij van Eendensoep adviseren: Eendensoep.

Eendensoep Adult ws

Kaarten Eendensoep NU online bestellen

Tijdens de Stripdagen Haarlem gaat een hele nieuwe voorstelling van zandtekenares Gerrie Hondius en concertpianist Martijn Smits in première: EENDENSOEP.
De voorstelling wordt in twee versies gespeeld: Op zondagmiddag 5 juni de Familievoorstelling in De Philharmonie (3x in de Kleine Zaal), en op woensdagavond 8 juni de expliciete volwassen versie in De Toneelschuur (eenmalig, in de Bovenzaal). Kaarten voor beide voorstellingen zijn nu online beschikbaar!

Kijk voor informatie, aanvangstijden, prijzen en online bestellen onmiddellijk op www.eendensoep.nl

Broadway heeft het helemaal begrepen

Visitekaartje Broadway TexelDe pinksterdagen brachten pianist Martijn Smits en ik door op Broadway, het illustere en reeds legendarische huiskamerfestival in Den Hoorn, op Texel. Op vrijdag mochten we naar voorstellingen kijken van onze collega-artiesten, maar zaterdag en zondag moesten we zelf aan de zandbak. Op beide avonden speelden we 4 x een programma van 30 minuten. Wij kozen ervoor om twee verschillende programma’s voor het voetlicht te brengen: het ene programma vooral gericht op schoonheid, vervoering en ontroering, het andere vooral gericht op amusement door liedjes, grappen, en interactie met de zaal.
Het resultaat was dat de ene helft van ons publiek (acht keer een uitverkocht huis) een totaal andere ervaring had gehad dan de andere helft. We brachten stoere eilanders in tranen, en lieten een ander publiek lachend het pand verlaten. Maar wat ze gemeen hadden was warm enthousiasme. De man op leeftijd die naar me toe kwam om te verklaren dat hij het “godsgruwelijk mooi” had gevonden. De vrouw die bij iedere volgende ontmoeting bleef benadrukken hoe ge-wel-dig ze ons had gevonden. Wij ontmoetten haar nog een keer of vijf, zes 🙂

Broadway is met stip het leukste en best georganiseerde festival in zijn soort. Na afloop van de voorstellingen, verspreid over vele locaties, treffen artiesten en eilanders elkaar in Theater Klif 12 bij de Nachtband, waarvan de geniale muzikanten elk gewenst nummer kunnen begeleiden. Daar wordt dan ook grif gebruik van gemaakt, zowel door artiesten die er nog geen genoeg van hebben, als door eilanders en andere bezoekers die hun kans schoon zien om ook eens te stralen. En stralen deden ze! Verrassend veel kwaliteit kwam er voor het voetlicht, echte Texel’s got Talent-momentjes. Ik ben heel blij dat ook wij ons steentje aan de feestvreugde mochten bijdragen, en zoals de foto laat zien: wij hebben met deze acht voorstellingen echt ons visitekaartje afgegeven op Texel!

Broadway op Texel

imageOns theater van vanavond. Vier keer spelen voor een vol huis. Of een garage, in dit geval.

In de Zeeuwse hemel

Pianist Martijn Smits en ondergetekende waren uitgenodigd voor een optreden in Oost-Souburg, het dorp waar ik geboren en getogen ben. Mijn vader woont nog steeds in hetzelfde huis.

In opdracht van de Protestantse Kerk maakten we een zandconcert van circa een uur, geheel op maat. Er waren eigenlijk twee thema’s: De weg van Hemelvaart naar Pinksteren, en het thema ‘Verbonden in vrijheid’. Dat laatste had te maken met de uitwisseling met een groep mensen van een Duitse zustergemeente, die ten tijde van het Zandconcert de gemeente in Zeeland bezochten. Ds. Eeuwout van der Linde verzorgde een briefing die de aftrap van ons denk- en maakproces vormde. We kregen daarbij veel vrijheid en vertrouwen, en dat is nu net de combinatie die ons vleugels geeft.

In gesprek met pianist Martijn probeerde ik uit te vinden hoe we dit zandconcert gingen invullen. Hoewel de thema’s tamelijk abstract waren, vond Martijn er meteen een aantal componisten erbij, waaronder de illustere Brucken Fock. Nooit van gehoord? Martijn dus wel: G.H.G. Von Brucken Fock is zowaar een Zeeuwse componist, die door zijn vriend Grieg ‘de Nederlandse Chopin’ werd genoemd. Geïnspireerd door de wetenschap dat hij op een mooie vleugel zou kunnen spelen, durfde Martijn ook de minder toegankelijke maar etherische Messiaen op het programma te zetten, en zeker ook Bach.

Ikzelf vond houvast bij de bijbelse beeldtaal, – maar we wilden het ook niet ál te religieus maken. Om er wat lucht in te brengen zong ik al zandtekenend de smartlap ‘Ik ga Pappie tegemoet’, – heel toepasselijk voor Hemelvaartsdag. Bij het thema ‘Verbonden in vrijheid’ besloten we beelden te laten zien van een woestijnoorlog, en een vluchtelingenstroom die onze gezamenlijke (Duits/Nederlandse) vrijheid opzoekt, en daar hulp vindt, maar ook een bizarre cultuur en een carnavalsfeestje dat een beetje uit de hand loopt.

Via Leonard Cohens Anthem, (“there is a crack in everything/ that’s how the light gets in”) sloten we af met Bachs Erbarme Dich, uit de Matthaeus Passion, door Martijn gespeeld op het historische kerkorgel.

Ons publiek, bestaande uit een bomvolle kerk, jong en oud door elkaar, legde het hele traject aandachtig en betrokken met ons af, en reageerde precies hoe we hoopten. Vanuit de losgeslagen carnavalsbende en het meeklappen werden ze weer muisstil tijdens Bach. Om na de slotnoten uit te barsten in een hartverwarmende staande ovatie. Gelukkig hadden we nog een toegift achter de hand. Wat anders dan Op een Mooie Pinksterdag?

Mijn bejaarde vader kwam me omhelzen, en eenmaal bij hem thuis waren de bloemen die ik van de dominee kreeg (mag je een dominee dan kussen? Ja, dat mag) uiteraard voor hem.

Naar Zeeland!

We zijn onderweg naar Oost-Souburg in Zeeland, waar we vanavond eenmalig een Zandconcert geven in de protestantse kerk.

Onderweg van Hemelvaart naar Pinksteren behandelen we het thema ‘Verbonden in vrijheid’.  Meer dan ooit hebben pianist Martijn en ik gesprekken gevoerd over wat we hierin zelf wilden vertellen. Maar dat zijn woorden. Wij gaan het vertellen in zand en muziek.

In de kerk, in het dorp waarin ik opgroeide, met mijn bejaarde vader op de eerste rij.

Kaartverkoop Zandconcert Oost-Souburg begonnen!

Op vrijdag 6 mei a.s. verzorgen Martijn Smits en ik een zandconcert in de Protestante kerk aan het Oranjeplein 1 in Oost-Souburg, Zeeland.
Het thema is ‘Verbonden in Vrijheid’, en we zullen ons daarmee ook begeven op het pad tussen Hemelvaart en Pinksteren, in muziek en zand.
Het belooft weer een bijzonder gevarieerd programma te worden, waar op dit moment hard aan wordt gewerkt.

Weet u niet wat een zandconcert is? Kijk dan naar DE TRAILER (klik!)

Kaarten zijn vanaf vandaag te reserveren door te mailen naar scriba@pgos.nl, of telefonisch via 0118-216131. Jong en oud zijn welkom.

Graag tot zes mei!

Gerrie